O čaji

Čajovník

srílanská žena, sbírající lístky čaje

Jak je obecně známo, čaj se zpracovává z listů rostliny čajovníku (Camellia sinensis), která se pěstuje zejména v tropických a subtropických oblastech Asie. První zmínky o čajovníku se objevují již z doby asi před 4 tisíci lety. Také v dnešní době patří čaj hned po vodě, k nejvíce konzumovaným nápojům. V některých zemích je tzv. „čajový obřad“ kulturním zvykem, jež se předává po generacích a patří k neodmyslitelným tradicím.

Také na Srí Lance tomu není jinak, ne nadarmo je tato země nazývána jako "Ostrov čaje". Ceylonský čaj je nejtypičtějším znakem Srí Lanky a patří bezesporu k jejímu velkému bohatství. Čajové plantáže se nacházejí převážně ve středu ostrova, v oblastech s vyšší nadmořskou výškou, kde se čajovníku nejlépe daří. Tato oblast se nazývá Nuwara Eliya a odtud také pochází náš čaj.

 

Čajovník je celoročně zelený keř či strom (jeho výška závisí na dané oblasti pěstování a na způsobu jeho úpravy pěstitelem). Má bílé, jemně vonící květy. Listy čajovníku jsou sbírány ručně, aby bylo možné je rozdělovat dle jejich kvality.

Dle způsobu zpracování listů čajovníku, pak vznikají dvě nejrozšířenější skupiny čajů:

Rozdíl ve výrobě zeleného a černého čaje spočívá v tom, že černý čaj se vyrábí fermentací listů čajovníku, na rozdíl od zeleného čaje, který je po usušení ihned připraven ke konzumaci. Zelený čaj je tedy od nepaměti konzumován zejména pro množství jeho léčivých účinků, černý čaj je naproti tomu konzumován zejména jako pochutina, avšak některé účinné látky si taktéž zachovává. Také pro větší obsah kofeinu je často černý čaj vhodnou náhražkou kávy (je oblíbený také s mlékem).

 

 

Zdravotní účinky čaje

Účinných látek, obsažených v čajovém listě, je známo stovky. Z nejpodstatnějších jmenujme např. tein (kofein), flavonoidy, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B7 , B 12, E, P, K, dále fluorid, draslík, sodík, magnesium, stopové prvky, enzymy, aminokyseliny.

Konkrétní prokazatelné účinky na lidský organismus:

 

 

 

Čaj se stal jedním z nejoblíbenějších nápojů lidstva vůbec a jistě se shodneme na tom, že zcela právem. Ať už jej konzumujete např. jen v období nachlazení nebo  konzumaci čaje máte spojenu s obřadem jemu vlastním, jistě je čaj neodmyslitelnou součástí života téměř každého z nás. Nutno podotknout, že pokud chceme, aby projevil svoje jedinečné blahodárné účinky, musíme pít opravdu čaj kvalitní, což bohužel není samozřejmostí u některých "čajů", dostupných na našem trhu.

Stejně jako vše v životě  i výběr čaje je na každém z nás.

 

Nabízíme Vám čaj z ručně sbíraných lístků, pocházející z nejčistších plantáží v srdci rajského ostrova Srí Lanka.

lev-symbol-quality.jpg


 

Pravý ceylonský čaj

Čaje Ayur-Lanka nesou označení symbolem kvality cejlonské Státní rady pro kontrolu čaje (Sri Lanka Tea Board), jímž mohou být označeny pouze čaje balené na území Srí Lanky, které odpovídají nejpřísnějším požadavkům kontroly.

 


I v dnešní době se čaj stává stále oblíbenějším nápojem. Nejen pro zahřátí v zimním období či při nachlazení, ale zejména pro velké množství jeho prospěšných účinků pro lidský organismus. Při pití lahodného šálku čaje má člověk možnost, alespoň na chvíli se zastavit, s někým si popovídat a vychutnat si kouzlo okamžiku. Ať už jste vyznavači zdravého životního stylu a preferujete čaj v takové podobě jak ho příroda stvořila, nebo dáváte přednost chuti černého čaje, jistě nikoho z Vás náš pravý ceylonský čaj nezklame.

 

 

 

 

 

 

 

 

Máte dotazy? Napište nám


          Vaše zpráva byla odeslána, děkujeme.
          Při odesílání došlo k chybě, zkuste to prosím znovu.

          Přihlaste se k odběru newsletteru

          Budete mít přehled o všech novinkách
              E-mail byl uložen, děkujeme.
              Při odesílání došlo k chybě, zkuste to prosím znovu.